Perfekte forhold for å dyrke løk

Arstad Nordre gård ligger i Stange i Innlandet. Her er det gammel havbunn med kalkholdig jord, det liker løken, sier løkbonde Ellen Fjestad når Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) besøkte henne i midten av september.

- Det kalde klimaet i Norge gjør at vi har færre plantesykdommer, den trenger derfor mindre plantevernmidler enn løk som dyrkes i mange andre land. Lyse netter og god tilgang på friskt vann er andre faktorer som gir den norske løken ekstra god smak og kvalitet.

Når vi var på besøk hos Ellen hadde løken ligget på tørk ett par uker. Løken rykkes av maskiner før den pent legges rett ned på jordet igjen for å tørke. Dette er den mest miljøvennlige måten å tørke løk på, sier Ellen. Solen og vinden gjør det meste av jobben, før den til slutt tørskes ferdig på lageret.

Ellen har dårlig tid når vi besøker henne, regnet er på vei og Ellen har ingen tid å miste, våt løk kan hun ikke høste. Det blir ingen god kvalitet på lager. 

– God kvalitet er viktig, da kan vi forhåpentligvis kjøpe god norsk løk helt frem til starten av sommeren neste år, forteller hun.

Nordmenn spiser rundt seks kilo løk i året. På verdensbasis er løkforbruket gjennomsnittlig 12 kilo løk i året. Ellen oppfordrer til å bruke løk som "fyll" slik de gjør i indiske og persiske retter. Da går det plutselig med endel, og det er bra, for løk er både billig og sunt.

- Om oppskriften sier en halv løk - bruk en hel, eller fire! For det er helt sant, kan du ha en så kan du fint ha fire. Da blir det plutelig en del, mener Ellen.

Matproduksjon er en del av landets totalforsvar og derfor er det viktig at vi opprettholder norsk produksjon av løk og andre landbruksvarer. Den maten du kjøper i dag, får bonden mulighet til å produsere i morgen, sier hun.

- Kjøp norsk løk, og spis enda mer, avslutter Ellen.

Noe av det sunneste du kan spise

- Løk har et høyt innhold av inulin, som er en type fiber som gir god næring til tarmbakterier som fremmer god helse. Det høye fiberinnholdet gjør også at du føler deg lengre mett etter et måltid og bidrar til en god fordøyelse, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG.

- I tillegg inneholder løk forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter bidrar med å beskytte kroppens celler mot skade fra for eksempel infeksjoner, stress, forurensning og sykdom. Kroppen vår produserer antioksidanter selv, men vi trenger også å spise mat med naturlig høyt innhold av disse, slik som løk, sier hun.