Dina byttet ut livet i storbyen for et liv som potetbonde i Steigen, og driver gården Fonn- Holand gården sammen med mannen Henning Andreas. Dina opplever å bli spurt om hvor bonden er, når noen kommer på gården.
– I landbruket hører jeg ofte at folk sier 'Gården til Ola' selv om Kari også eier den. Det kan virke som en liten detalj, men språket påvirker hvordan vi ser verden. Kvinners eierskap bør anerkjennes og synliggjøres.
Eierskap og samarbeid
Da Dina og mannen hennes ble kåret til Årets Unge Bonde i 2020, var det først bare han som sto som nominert. Det var først etter at de selv tok kontakt med juryen at begge ble inkludert – til tross for at de sammen drev gården. Til slutt vant de prisen som det første paret i historien.
– For oss er det viktig at begge parter i et gårdsbruk føler eierskap. Landbruk er en livsstil, og da må begge ha en stemme i de store avgjørelsene. Det gjør at vi trives, utvikler oss og kan skape noe sammen."
Fra latter til suksess
Bak potetproduksjonen på gården ligger det en stor drivkraft og vilje til å skape endring. Da de så at hver tredje potet ble sortert bort på grunn av strenge kvalitetskrav, bestemte de seg for å gjøre noe med det. Med mål om å redusere matsvinn og utfordre etablerte normer, jobbet de hardt for å overbevise matbransjen om at minipotetene deres fortjente en plass i butikkhyllene – og de lyktes.
– Da vi begynte å selge småpotetene 'ingen ville ha', lo folk av oss. Nå er det et av de raskest voksende segmentene innen potet! Det gir en utrolig motivasjon å jobbe for noe man tror på – selv når andre er skeptiske.