Kvinner i landbruket – to historier, to perspektiver

På kvinnedagen ønsker vi å løfte frem kvinnelige bønder og deres bidrag til norsk matproduksjon. Det finnes mange veier inn i landbruket – og like mange opplevelser av hvordan det er å være kvinne i en bransje som tradisjonelt har vært mannsdominert.

Møt Kine Sofie og Dina – to bønder med ulike erfaringer, men med en felles lidenskap for faget.

Til venstre høster en kvinne poteter i et fjellandskap, iført regnjakke. Til høyre står en kvinne i en gulrotåker med en bunt gulrøtter under blå himmel.' (
Kine Sofie Sandstad Skjeset

Kine Sofie

Kine Sofie driver gård med gulrot- og kornproduksjon på Levanger i Trøndelag. I tillegg pakker de gulrot for flere bønder i området.

 – For meg har det aldri vært et stort tema at jeg er kvinne i landbruket. Jeg behandles på lik linje med andre bønder, både på Felleskjøpet og i pakkeriet.

 

For Sofie handler ikke utfordringene som bond om kjønn, men de fysiske utfordringene som kan overkommes med smarte løsninger. 

– Den største utfordringen for meg handler ikke om kjønn i seg selv, men om fysikk. Jeg er mindre og lettere enn de fleste menn, og det kan skape praktiske utfordringer.  Men med riktig teknikk og gode løsninger kan mye løses!"

Dina Fonn Sætre og Henning Andreas Holand

Dina Fonn Sætre

Dina byttet ut livet i storbyen for et liv som potetbonde i Steigen, og driver gården Fonn- Holand gården sammen med mannen Henning Andreas. Dina opplever å bli spurt om hvor bonden er, når noen kommer på gården.

 – I landbruket hører jeg ofte at folk sier 'Gården til Ola' selv om Kari også eier den. Det kan virke som en liten detalj, men språket påvirker hvordan vi ser verden. Kvinners eierskap bør anerkjennes og synliggjøres.


Eierskap og samarbeid

Da Dina og mannen hennes ble kåret til Årets Unge Bonde i 2020, var det først bare han som sto som nominert. Det var først etter at de selv tok kontakt med juryen at begge ble inkludert – til tross for at de sammen drev gården. Til slutt vant de prisen som det første paret i historien.

– For oss er det viktig at begge parter i et gårdsbruk føler eierskap. Landbruk er en livsstil, og da må begge ha en stemme i de store avgjørelsene. Det gjør at vi trives, utvikler oss og kan skape noe sammen."

Fra latter til suksess

Bak potetproduksjonen på gården ligger det en stor drivkraft og vilje til å skape endring. Da de så at hver tredje potet ble sortert bort på grunn av strenge kvalitetskrav, bestemte de seg for å gjøre noe med det. Med mål om å redusere matsvinn og utfordre etablerte normer, jobbet de hardt for å overbevise matbransjen om at minipotetene deres fortjente en plass i butikkhyllene – og de lyktes.

– Da vi begynte å selge småpotetene 'ingen ville ha', lo folk av oss. Nå er det et av de raskest voksende segmentene innen potet! Det gir en utrolig motivasjon å jobbe for noe man tror på – selv når andre er skeptiske.

Forskjellige erfaringer, felles engasjement

Kine Sofie opplever at hun blir behandlet på lik linje med andre bønder og at kjønn sjelden er et tema i hverdagen hennes. Dina, derimot, ser hvordan språk og holdninger noen ganger kan gjøre kvinnelige bønder mindre synlige.

Selv om de har ulike opplevelser, deler de en sterk lidenskap for faget og en tro på at alle som driver med matproduksjon, fortjener anerkjennelse – uansett kjønn. På denne kvinnedagen løfter vi frem deres historier og alle kvinnene som hver dag bidrar til norsk landbruk.