Skikkelig god BIĐUS

Fyldig smaksfull kjøttsuppe med masse gode grønnsaker. Biđus er samisk tradisjonell festmat. Det er best å bruke bog eller annet stykningsdel av rein som skjæres for hånd, men skav er et fint alternativ.

Skikkelig god BIĐUS
Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal
Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal - Foto: Andreas Ausland

Bevare samisk matkultur

Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal er utdannet kokk og har elsket å lage mat helt siden hun var liten. Til daglig jobber hun i Forsvaret, men hun frilanser også på fritiden. Hun er oppvokst i en reindriftsfamilie i Màze, rett utenfor Kautokeino i Finnmark 

Hun er opptatt av å bevare tradisjonell samisk matkultur, og bruker lokale, næringsrike og bærekraftige råvarer.

Samtidig liker hun å utforske nye smaker og kombinasjoner og henter gjerne inspirasjon fra andre matkulturer når hun videreutvikler samiske oppskrifter. 

Biđus som festmat

Tradisjonelt sett har samer stort sett kokt kjøtt og poteter til hverdags, men som de eldre pleier å si: «Er det gulrot i, så er det bryllup.»

Det finnes nesten like mange biđus-oppskrifter som det finnes reindriftssamer – hver familie har sin egen måte å lage den på. Oppskriftene er sjelden skrevet ned, men går i arv gjennom muntlig overlevering og praktisk læring. Noen familier holder oppskriftene sine tett til brystet som en hemmelighet som kun deles videre i generasjoner, mens andre gladelig deler sin variant.

Denne oppskriften ble brukt i foreldrene mine sitt bryllup for 20–30 år siden. De brukte kålrot og løk i tillegg til de mest tradisjonelle grønnsakene, potet og gulrot.

Biđus er en klassisk samisk festmat. Den er enkel å lage i store porsjoner, noe som gjør den perfekt for store anledninger – en fyldig, varmende suppe som de fleste liker, både store og små.

Oppskrift

Skikkelig god BIĐUS

Fyldig smaksfull kjøttsuppe med masse gode grønnsaker. Biđus er en samisk tradisjonell festmat. Det er best å bruke bog eller annet stykningsdel av rein som skjæres for hånd, men skav er et fint alternativ.

4 porsjoner

  • 600 gr reinskav eller bog/annet grytekjøtt
  • 80 gr løk
  • 300 gr potet
  • 200 gr gulrot
  • 100 gr kålrot
  • 40 gr hvetemel + 2dl kraft/vann til jevning
  • 8 dl kraft/vann
  • eventuelt salt

 

  1. Finhakk løk. Skjær kjøttet i terninger størrelse på ca 2x2 cm.
  2. Meljevning: Hvetemel og kaldt vann røres sammen til en klompfri jevning.
  3. Ha kjøttet, løk, meljevning og kraft/vann i kasserolle. Kok opp under omrøring. Skru ned varmen og la suppa småkoke i 30-60min, til kjøttet begynner å bli mørt. Rør om av og til.
  4. Skrell potet, gulrot og kålrot. Kutt potet i middelstore biter (ca 2x2 cm), mens gulrot og kålrot i litt mindre biter(ca 1,5x1,5cm).
  5. Ha alle grønnsakene i suppa og småkok til poteten er mør. Ca 20 min.
  6. Smak til med salt.